четвер, 10 січня 2013 р.


ПОГОДЖЕНО
Завідуюча методичним
кабінетом управління освіти
_________________ Е.Ф.Ларюк




ПЛАН
роботи методичної комісії вчителів 2-х класів
загальноосвітніх навчальних закладів м.Шостки
на 2012-2013 навчальний рік

І. Аналіз роботи методичної комісії за 2011-2012 навчальний  рік, завдання на новий 2012-2013 навчальний рік.
У 2011 – 2012 н.р. методична комісія вчителів 1-х класів   працювала над реалізацією науково-методичної проблеми  «Компетентнісний підхід до проектування всебічно розвинутої особистості з використанням сучасних технологій».
            Міська комісія вчителів 1 класів налічувала 27 вчителів: 26 вчителів (96%) мають вищу освіту, 1 вчитель (4%) – середню спеціальну освіту; вчителів, які працюють  від 10 до 20 років – 7 чол. (26 %), від 20 до 30 років – 8 чол. (30%),  від 30 до 40 років – 12 чол. (44%). Вибули зі складу  Бомок Є.М. та Скляренко Л.М. у зв’язку з виходом на пенсію, прибули Карпенко О.О. /шсш №1/, Кузьменко С.Ф. /шзш №7/, Садова І.В. /шзш №11/, Осадча О.П. /шпсш №13/.
                   В роботі комісії брали участь учителі, які мають педагогічні звання:                               „учитель-методист” – 1 чол. (4%), „старший учитель” – 11 чол. (41%)  та кваліфікаційні категорії: «спеціаліст вищої  категорії»  -  21 чол. (78%),    «спеціаліст І категорії»  – 4  чол. (15%), «спеціаліст» - 2 чол. (7%)
Курсову перепідготовку в СОІППО пройшли в поточному році вчителі згідно поданих заяв:  Карпенко О.О. /шсш № 1/, Садова І.В.. /шзш № 11/, Семенова Л.П.  /шзш № 5/; Кузьменко С.Ф. /шзш №7/, Чернишова Н.Г. /псш №13/.           У 2011-2012  н.р. успішно пройшли атестацію вчителі: Ковальова Л.А. /шзсш № 10/, Мосіна А.Д. /шзш №11/ , які  підтвердили кваліфікаційну категорію «спеціаліст  вищої  категорії», а Нестерова Л.П. /шзш №8/ - категорію «спеціаліст  вищої  категорії» та звання «старший учитель».
            Всі вчителі  взяли участь у програмі «100 відсотків».
Протягом навчального року було проведено 3 засідання згідно плану роботи; виносилися на розгляд актуальні питання. Зокрема вчителі знайомилися з передовим педагогічним досвідом, поглиблювали знання із методики та практики початкового навчання.            На засіданні  виступили зі звітом про свою роботу в атестаційний період вчителі, що атестувалися.
            В обласній творчій групі «Нетрадиційна система роботи з навчання грамоти першокласників» працювали Карпенко О.О., Грива І.А., Бурик Л.С., Гончарова О.А. /шсш №1/,  Бурдюг А.В. /ШНВК:сш-„ліцей”/,  Садова І.В./№11/;у міськй творчій групі «Формування національно-свідомої особистості на основі краєзнавчого матеріалу» - Самусь Н.М./шзш №5, Грива І.А. /шсш №1/
Досвід вчителів  розповсюджувався через участь у міських заходах:  Нестерова Л.П. /шзш №8/ взяла участь в конкурсі „Мій найкращий урок”, в конкурсі «Класний керівник року» - Ковальова Л.А./шзсш №10/.
            На міському інструктивно- методичному семінарі вчителів 1 класів «Особливості організації адаптаційного періоду та навчально-виховного процесу учнів 1 класу» з презентаціями виступили Чернишова Н.Г. /шпсш №13/, Коваленко О.Ю. /шзш №7/, а також Грива І.А. /шсш №1/ та Семенова Л.П. /шзш №5/.
            На міському семінарі методистів дошкільних навчальних закладів та заступників директорів загальноосвітніх навчальних закладів «Наступність в роботі дошкільного навчального закладу та школи – вимога часу» з презентацією виступила Грива І.А., відкриті уроки провели Бурик Л.С. та Карпенко О.О. /шсш №1/
За інноваційною програмою «Я і Україна. Довкілля» продовжують працювати вчителі: Грива І.А., Карпенко О.О., Гончарова О.А., Бурик Л.С.
/ шзш № 1 /. За інноваційною  програмою розвитку дитини «Росток» працюють учителі: Бурдюг А.В.,  Лавриненко С.О. /шк.№2 -„ліцей”/, Нечипоренко Т.М. /шзш № 4/.Учителі всіх інших шкіл працюють за звичайними програмами .
Аналіз роботи комісії свідчить, що за минулий навчальний рік значно підвищився науково-теоретичний та методичний рівень викладання дисциплін початкової школи, посилилась увага до виховної та розвивальної функції навчання, до пошуку його ефективних форм і методів. Всі учні засвоїли програмовий матеріал .
Учителі  брали участь у підготовці та проведенні роботи з обдарованими учнями початкової школи міста.  В  проведенні Всеукраїнського конкурсу з української мови ім. П.Яцика та міських олімпіадах взяли участь Грива І.А. /шзш № 1/, Нечипоренко Т.М. /шзш №4/,    Лавриненко С.О. /шк.№2 -„ліцей”/, Семенова Л.П. /шзш №5/; Грива І.А. /шзш № 1/   була членом журі міського конкурсу „Класний керівник року”
Участь у педагогічній виставці  «Я атестуюсь» взяли вчителі, що атестувалися, які представили власні методичні розробки.
Поряд з цим слід зазначити, що не всі вчителі  беруть участь у науково-методичній роботі, не запроваджують у шкільну практику педагогічні інноваційні ідеї, неохоче беруть участь і фахових конкурсах, рідко друкують свої  творчі доробки на сторінках фахових  освітянських видань.
            В анкетуванні особистих запитів   взяли участь 24 вчителі,  роботою  комісії задоволені всі.  Найбільш вдалим в роботі  вчителі  вважають обмін досвідом педагогів,  своєчасність розгляду  актуальних  питань,     практична направленість питань, злагоджену та комфортну  роботу .
Удосконалювати роботу  учителі пропонують за напрямками: методична та психолого-педагогічна підготовка. Бажають отримати  таку допомогу:  проведення методичних консультацій з планування, відвідування відкритих уроків колег, надання допомоги в створенні презентацій. 
Аналіз роботи педагогів дає підставу зробити висновок, що завдання, що випливають із науково-методичної проблеми комісїї, в основному виконано.
У 2011-2012 н.р. члени комісії будуть  працювати над реалізацією методичної проблеми „Навчально-методичне забезпечення розвитку творчого потенціалу учня, формування  національно свідомої всебічно розвинутої особистості шляхом упровадження сучасних інноваційних технологій та компетентнісного підходу» та  вирішенням таких задач:
·         Удосконалення професійної компетентності педагогів із застосуванням інформаційних технологій та мультимедійних засобів.
·         Удосконалення форм  і методів роботи з обдарованими дітьми:  підготовка учнів до участі в конкурсах, олімпіадах.
·         Залучення  вчителів до участі в конкурсі  « „Класний керівник року”, „Мій кращий урок”, в роботі  творчих груп, розповсюдженні власного педагогічного досвіду на сторінках фахових журналів та газет.



2.Засідання комісії:
Тематика
засідання
Форма
проведення
Методи
проведення
Дата
Місце
проведення
Відповідальні

1 засідання
Секція,
конференція

28.08.
2012
ШСШ№1
Керівник

1
Аналіз роботи  за  2011-2012 н.р. Обговорення та затвердження плану роботи на 2012-2013 н.р.

Звіт


Грива І.А., керівник


2
Організація навчально-виховного процесу в початкових класах у 2012-2013 н.р.



Повідомлення


Лавриненко С.О. , ШНВК:сш-ліцей
3
Упровадження Державного стандарту початкової освіти

Інформаційна трибуна


Попелуха Т.І.
шзш №4
4
Виховання здорового покоління з навичками здорового способу життя.

Практикум


Осадча О.П. шсш №13
5
Критично-аналітичний огляд науково-методичної, педагогічної та психологічної літератури.

Анонс-огляд


Ковальова Л.А.  шзш №10

2 засідання


11.01. 2013
Шсш №1
Керівник
1
Сучасні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів

Виступ


Лопан О.О.  шзш-інтернат
2
Нестандартні уроки з розвитку зв'язного мовлення та позакласного читання.

Демонструван-ня фрагментів


Нечипоренко Т.М. шзш №4,
Ковбаса О.І. ш №6
3
Нові підходи до сучасного уроку. Технологія проведення особистісно орієнтованого уроку

Ділова гра


 Бурдюг А.В.
ШНВК:сш-ліцей
4
Портфоліо вчителів, що атестуються.

Звіт


Вчтелі

3 засідання


01.04.
2013
Шсш №1
Керівник
1
Форми організації позакласної діяльності учнів.

Обмін досвідом


Нестерова Л.П. шсш №8
2
Використання мультимедійних засобів у навчально-виховному процесі

Майстер-клас «А я роблю так»


 Самусь Н.М.
шсш №5
3
Тренінг педагогічної майстерності: методична розробка.

Панорама творчості


Мурка Г.М.
шсш №9
Кияненко В.В.
шзш №12
4
Діагностика потреб, інтересів та запитів педагогів.

Анкетування


Керівник

3.Робота між засіданнями:
Зміст роботи
Дата
Місце проведення
Відповідальні
3.1.
Організаційно-методична діяльність:



1
Участь у конкурсі «Мій кращий урок»;
Листопад
Школи міста
Члени експертної групи
2
Участь у проведенні Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика;
Листопад


Члени журі
3
Участь у проведенні міських олімпіад;
Березень
Шспш №13
Члени журі
4
Участь у проведенні міського етапу обласного природничо-математичного конкурсу «Совенятко»;
Квітень

Шспш №13
Члени журі
5
Участь у проведенні міжнародних конкурсів „Колосок”, „Кенгуру», «Соняшник»;
Жовтень-березень
Школи міста
Члени журі
6
Вивчення роботи вчителів, що атестуються: Карпенко О.О., Бурик Л.С./шсш №1/, Семенової Л.П. /шзш №5/, Кузьменко С.Ф. /шзш №7/,Садової І.В. /шзш №11/, Чернишової Н.Г. /шпсш №13/;
Жовтень-березень


Керівник ММК
7
Відвідування уроків, зрізи знань вчителів, що атестуються;
Листопад-березень

Керівник ММК
3.2
Описово-корекційна діяльність:



1
Вивчення передового досвіду Шляхецької І.П. «Розвиток креативного мислення»
Протягом року

Вчителі
3.3
Інформаційно-просвітницька діяльність:



1
Проведення методичних консультацій для вчителів;
1 понеділок місяця о 14.00
шсш №1

Керівник

2
Корекція календарних планів, проведення співбесід щодо знання вимог програми;
Вересень, січень,

Керівник

3
Аналіз тем самоосвіти членів МК;
Індивідуально

Керівник
4
Створення  та організація  роботи блогу МК
Вересень


Лавриненко С.О., Бурдюг А.С. /ШНВК-ліцей/
5
Друкування   творчих доробок на сторінках фахових  освітянських видань;
Протягом року

Вчителі

6
Участь у педагогічній виставці;
Січень-березень


7
Проходження  курсів  підвищення кваліфікації при СОІППО
Згідно графіку


3.4
Експериментально-дослідницька діяльність



1
Робота школи педагогічної майстерності:
o       за інноваційною програмою «Я і Україна. Довкілля» .
o       за інноваційною  програмою розвитку дитини «Росток» 
Протягом року



Вчителі шсш №1

Вчителі ШНВК-ліцей,  шзш № 4
2
Робота експертної комісії з рецензування методичних розробок
Листопад

Керівник, експертна група
3
Робота  проблемного семінару «Розвиток уваги молодших школярів»
Протягом року


4
Рробота школи молодого керівника «Розвиток креативного мислення молодших школярів засобами позакласної роботи з математики»
Протягом року



5
Робота проблемної групи «Формування національно свідомої творчої особистості»
Протягом року

Самусь Н.М. /шзш №5/
3.5
Експертно-діагностична діяльність:



1
Моніторинг кадрового складу вчителів
Вересень

Керівник
2
Практичні рекомендації вчителям 1 класів щодо  апробації прописів, рекомендованих СОІППО
Протягом року


Члени творчої групи



План роботи  комісії  обговорено і схвалено на засіданні 28.08.2012 р.
Керівник міської методичної комісії
вчителів 2 класів                                                                          І.А.Грива

Немає коментарів:

Дописати коментар